Ako je to s vykurovaním pasívneho domu?

21.10.2015 18:53

Krbové kachle

Krbové kachle do pasívneho domu znamenajú úplnú nezávislosť. Vykurujem náš pasívny dom pomocou lokálneho zdroja - krbových kachlí. Majú elektronickú reguláciu horenia zabezpečujúcu optimálny proces horenia (drevo horí pomaly, energia sa uvoľňuje postupne, preto neprehrieva interiér). V prípade akéhokoľvek výpadku prúdu môžem klapku prívodu vzduchu regulovať ručne a tým je po probléme.

V tomto dome sme pracoval celú jednu zimu 2012/2013 na úprave interiéru. Vtedy sme si prikurovali malým elektrickým ohrievačom s termostatom. Cez deň sme temperovali a po odchode vypínali. Teplo sa od zdroja šírilo do najodľahlejších častí pomerne rovnomerne. Na moje prekvapenie boli rozdiely v teplote veľmi malé.

 

Kachle s teplovodným výmenníkom

Zabezpečujú vyšší konfort vykurovania. V tomto prípade by bolo vhodné použiť podlahové vykurovanie. Okrem kúrenia by sa pripravola aj TÚV. Tento systém by boto vhodné kombinovať so solárnym ohrevom úžitkovej vody. Keď niet slnka, treba si zakúriť, a pri tom by sa ohriala aj úžitková voda. Toto je určite najlacnejšia, aj keď trochu pracnejšia energia. Kachle s výmenníkom treba kupovať podľa toho, aké % tepla ide z výmenníka do vody a aké % sála z kachli do priestoru.

 

Tepelné čerpadlo (TČ)

Znamená najvyšší komfort. Prevádzkové náklady na podlahové kúrenie a ohrev TÚV sú veľmi zaujímavé. Taktiež sa dostanete do nižšej sadzby elektrickej energie, ktorú potom využívate na celkovú prevádzku domu (svietenie, varenie, rekuperáciu,...). 

Tepelné čerpadlo vzduch - voda s montážou od renomovaného výrobcu sa pohybuje v cene okolo 10 000 €. Tu treba ešte brať do úvahy revízne a servisné poplatky.

Dnes sa stáva zaujímavým aj kombinácia TČ vzduch - vzduch, kde sa klimatizáciou šetrne zabezpečuje plný komfort aj počas letných tropických dní.

 

Toto je len niekoľko tých najjednoduchších spôsobov vykurovania pasívneho domu.

Zdroj tepla do pasívneho domu sa vždy vyberá na základe potreby tepla na kúrenie. Táto hodnota je súčasťou kvalitného projektu

   .